גיר הרכב הוא תיבת ההילוכים. הגיר מעביר תנועה ממנוע הרכב לגלגלים, ומווסת את הכוח המופעל בהתאם.
בגיר אוטומטי, ישנו מנגנון ממוחשב המעביר את פקודות המהירות וההילוך הנדרש לגיר והנסיעה הופכת ליותר נוחה וקלה מבחינה תפעולית, ויחד עם זאת יש צורך לשמור על תחזוקתו השוטפת, עם בדיקות וטיפולים שונים.
הגיר האוטומטי מורכב מכמה חלקים, כאשר לכל חלק תפקיד אחר במערכת ההילוכים:
מחשב גיר
מחשב הגיר הוא החלק האחראי על הפעלתה של תיבת ההילוכים והשליטה בה. המחשב מפעיל חיישנים, המעבירים את המידע שהתקבל ממנו אל הגיר, שבעזרת המידע יכול לחשב מתי יש צורך להעביר הילוך ומתי לא, וכך ישנו ניצול נכון של האנרגיה המופקת במנוע. מחשב גיר תקול פוגע בתפקוד הכללי של הרכב.
חיישן גיר
ישנם מספר סוגי חיישנים בגיר האוטומטי: חיישן לחץ, חיישן מהירות סיבובים, חיישן מהירות רכב וחיישן טמפרטורת גיר.
חיישן הלחץ אחראי על העברת המידע מתיבת ההילוכים למחשב: הוא מדווח על רמת הלחץ הקיימת בגיר ולפי מידע זה מווסתת רמת הלחץ המופעלת. חיישן גיר אוטומטי תקול ידווח על רמה 0 בלחץ הגיר.
חיישן מהירות הסיבובים אחראי על העברת המידע על מהירותם של הסיבובים הנכנסים אל הגיר ושל הסיבובים היוצאים ממנו.
חיישן מהירות הרכב מקבל מידע אודות מהירות הרכב או גל היציאה בתיבה, וחיישן טמפרטורת גיר, הנקרא גם חיישן טמפרטורת השמן, מעביר מידע למוח הגיר על רמת הטמפרטורה בתיבת ההילוכים.
מוח גיר
מוח הגיר הוא החלק הכולל בתוכו את מחשב הגיר, החיישנים והשסתומים, האחראים על הזרמת השמן לרכיבים האחרים. בחלק מהרכבים מחשב הגיר קיים מחוץ למוח הגיר. תקלה במוח גיר יכולה לגרום למגוון בעיות ברכב: בעיה בהזרמת השמן תתבטא בריח שמן שרוף מהגיר, בעיה בשסתומים או במשאבות תתבטא בקושי להתחיל את הנסיעה בהילוך נמוך, “קפיצות” ברכב בזמן נסיעה בהילוכים מהירים ועוד. אי טיפול בבעיה במוח הגיר יכולה לגרום לנזק חמור למנוע.
קולר גיר
תפקידו של קולר גיר אוטומטי, הנקרא גם קולר שמן גיר, הוא לקרר את שמן הגיר ולמנוע מצב של התחממות יתר שעלולה להזיק לרכב. קולר לגיר אוטומטי הוא בעצם רדיאטור קירור המותקן ברדיאטור הרכב, ונראה כמו רשת צינורות המאפשרים לשמן הגיר לבוא יותר במגע עם אוויר חיצוני.
סולנואיד גיר
הסולנואיד הוא רכיב המותקן בתיבת ההילוכים או מחוצה לה, ותפקידו לחבר בין המערכת החשמלית לזו המכאנית: הוא מעביר את הפעולה החשמלית על מנת שתתקבל הפעולה המכנית. בסולנואיד ישנו סליל חשמלי, שכאשר עובר בו זרם חשמלי – מופעלת אנרגיה הפועלת לדחיפה או משיכה של רכיב אחר היוצר תנועה. דוגמא לפעולה כזו היא משיכת המזלג על מנת להתניע את הרכב על ידי הסטארטר. תפקיד נוסף חשוב שממלא סולנואיד הגיר הוא פתיחתם וסגירתם של צינורות השמן לתיבת ההילוכים.
לסיכום
חשוב להכיר את חלקי הגיר השונים ואת תפקידם במערכת, על מנת להבין באופן ראשוני את מהותה של תקלה או בעיה שקיימת. בכל מקרה של בעיה, מומלץ לא לדחות את הטיפול ובכך למנוע תקלות שרשרת ולשמור על הגיר האוטומטי ועל תקינותו הכללית של הרכב. דחיה עלולה להוביל להחמרה של המצב ואז ייתכן כי יעלה הצורך לבצע שיפוץ של הגיר האוטומטי / החלפה של הגיר.